szerda, január 10, 2007

fából vaskarika?

Részlet életem fő művéből. (A lényeg az utolsó két mondat.)
"A munkavállaló és családtagja szociális integrációját erősítik azok a jogok, amelyek a munkavállalók szabad mozgásához kapcsolódóan őt a 1612/68/EGK rendelet alapján megilletik. Ezek tagállamonként változók, csak különböző csoportjaikat lehet megkülönböztetni, melyek közül az egyiket a munkavégzés körülményeihez kapcsolódó jogok alkotják.
Nem teljes felsorolásban a rendelet 7 (1) cikkében meghatározott azonos munkakörülményeket az alkalmazás körülményei jelentik: a munkabér, az újrafoglalkoztatás, az elbocsátás, azonos általános munkavállalási feltételek. Miután ezek a körülmények nem felsorolhatók, nagyon könnyen vezethetnek burkolt előnyökhöz a saját állampolgárok számára, így a tagállami joggyakorlat feladata, hogy biztosítsa a diszkrimináció mentes hozzáférést.
A szociális előnyök listája a jogesetek kapcsán egyre árnyaltabbá válik. Ezek közé a bírósági gyakorlat – többek között – a következő előnyöket sorolja: nagycsaládoknak nyújtott kedvezményes vasúti jegy, fogyatékos felnőtteknek járó pótlék, gyermekszüléssel összefüggésben nyújtott kedvezményes kölcsön, saját anyanyelv használata, időskorúaknak járó juttatások.
Érdekes megemlíteni, hogy ezek a juttatások nem feltétlenül a munkavállaló, hanem az általa eltartott családtag jogán járnak a külföldi munkavállalónak. Ez viszont a munkavállaló szabad mozgáshoz való jogának sajátos kiszélesítése, hiszen a munkavállaló rokona ezekben az esetekben a munkavállaló jogán válik jogosulttá."

Nincsenek megjegyzések: